luni, 28 februarie 2011

Particip la concurs

Acesta este site-ul unde se desfasoara concursul http://retete-de-mancaruri.blogspot.com/2011/02/mare-concurs-mare.html. Premiul consta in 12 sticle de ulei Cardinal de floarea soarelui, presat la rece.

Ce trebuie sa stiti despre acest ulei?

Cardinal – ulei de floarea soarelui este un ulei 100% natural, presat la rece din seminte atent alese, neprajite. De aceea, acest ulei este bogat in grasimi polinesaturate, esentiale in procerea prostaglandinelor.

Datorita sensibilitatii sale, acest ulei este cel mai bine folosit in stare cruda, in salate, sau in alte preparate culinare. Folosit incins acesta isi pierde o parte din vitamine, insa va fi superior unui ulei rafinat chimic.

Gustul placut, mirosul natural de floarea soarelui si culoarea acestui ulei, il fac unul dintre cele mai bune produse ale noastre.

Pentru cei care doresc sa se inscrie urmati linkul de la inceput. Succes!

miercuri, 23 februarie 2011

Om de zapada...la geam :P




Ador oamenii de zapada, dar cum nu mai am varsta de a iesi afara sa fac unul mare, m-am multumit cu un omulet facut la geam, ca in fiecare an :P

Mi-e dor sa vad unul maaare cum se faceau cand eram copii....

marți, 22 februarie 2011

Ciorba de fasole cu kaiser




Atunci cand afara este frig, parca merge de minune o ciorba de fasole cu afumatura.
Sursa: http://amalia-mylife.blogspot.com/2009/01/ciorba-de-fasole-boabe-cu-costita.html

Ingrediente:

500 g costita afumata/un ciolan afumat/kaiser
fasole boabe, aprox 300 g
2 morcovi
1 telina
1 radacina patrunjel
1 ceapa
tarhon-nu am avut
putin busuioc, cimbru
400 ml bulion sau suc de rosii
1 lingura faina
sare

Preparare:

Fasolea se pune la inmuiat in apa rece cu o seara inainte. A doua zi aruncati apa , o inlocuiti cu alta si puneti la fiert fasolea . Dupa primele clocote aruncati din nou apa , o inlocuiti si adaugati kaiserul taiat felii, legumele curatate si taiate bucatele, sare si o legatura de cimbru uscat.

Lasam sa fiarba la foc mic si daca este nevoie completam doar cu apa calda.

Cand este aproape gata amestecati faina cu sucul de rosii si puneti amestecul in ciorba. Lasam sa fiarba cateva minute si adaugam busuiocul uscat,oregano. Dupa ce-am stins focul lasam ciorba vreo 20 de minute sa se patrunda aromele.


Eclere






De foarte mult timp nu mi-au iesit atat de bune eclerele, si asta se datoreaza sfaturilor Laurei: http://www.retetecalamama.ro/2011/01/ecler-reteta-si-cateva-sfaturi.html. Nu ma asteptam sa creasca prea mult, asa ca am facut niste "monstri de eclere".

Ingrediente:

  • 200 de ml. de apa
  • 1 praf de sare
  • 125 de grame de faina, am mai pus un pumn :P
  • 120 de ml. de ulei
  • 4 oua -am folosit 5
  • umpluturi la alegere, eu am folosit budinca de vanilie, de ciocolata si de frisca, care mi-a placut cel mai mult
  • se poate finisa cu glazura de ciocolata, zahar pudra. Eu am folosit o glazura la rece (8 lg zahar pudra, 3 lg cacao, 3 lg apa fierbinte si 2 de ulei. Se amesteca ingredientele uscate, apoi se pune apa si uleiul. Se foloseste repede pentru a nu se intari.)
Preparare:

Apa si uleiul se toarna intr-o craticioara, se adauga sarea si se pune craticioara pe foc . Cand amestecul din oala clocoteste, se adauga faina, toata deodata. Se amesteca bine pana ce tot lichidul e absorbit si amestecul arata ca o mamaliga consitenta. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei, dupa care se adauga cate 1 ou, pe rand mixand bine pana la incorporarea acestuia. Nu se adauga urmatorul ou pana ce primul nu este bine absorbit in aluat. Este posibil ca aluatul sa ceara 4-5 oua, in functie de dimensiunea acestora, pana va avea o consistenta cremoasa .

Iata cum sta treaba cu cuptorul: il incingeti bine, bine de tot, eu l-am incins la 210 grade Celsius.

Din aluat se formeaza ecleruri lunguiete, cu ajutorul unei pungi taiata la varf-eu am taiat cam mult, de aceea au iesit foarte mari. Deasemenea, lasati loc suficient intre ele si pe largime.


Tava se introduce in cuptorul deja bine incins, in partea superioara, unde este temperatura cea mai mare. Pentru niciun motiv nu deschideti usa cuptorului in primele 10-15 minute, altfel eclerurile se vor prabusi.

Fiti cu ochii pe ele, si dupa ce au crescut si s-au si rumenit deja, atat ca sa va faca cu ochiul, deschideti binisor cuptorul si mutati tava in jumatatea inferioara, apoi reduceti temperatura la 170 de grade Celsius. Coaceti in continuare 15-20 de minute, pana cand eclerurile vor fi bine uscate in interior, fara urma de aluat cleios.

"De mare folos, daca aveti un cuptor incapatanat din cale-afara, poate fi si urmatorul pont: dupa 20 de minute de coacere la 210 grade, timp in care eclerurile au crescut si s-au rumenit, scoateti tava si intepati fiecare ecler cu varful unui cutit, pentru a permite aburilor sa iasa din interiorul lor. Reduceti focul si coaceti in continuare 10-15 minute."

Eclerurile le-am taiat pe lungime si le-am umplut cu budinca racita. Am pus deasupra glazura si am trecut la degustat :)





sâmbătă, 19 februarie 2011

Fidea cu lapte




O reteta foarte simpla si rapida, ideala cand nu avem timp dar vrem ceva dulce :)

Ingrediente:

500 ml lapte
2 ghemotoace de fidea+ o mana daca preferati mai groasa
un baton scortisoara
zahar vanilat
2 lg zahar
coaja de lamaie
1/2 baton snikers/leon/mars
o mana de nuci

Preparare:

Se fierbe laptele cu scortisoara, zaharul, lamaia. Se adauga fideaua, batonul de snikers si se fierbe 5 min. Se pun nucile si gata! Se serveste calda sau rece :)

joi, 17 februarie 2011

Pui cu ciuperci




Reteta de la sotia unui coleg al sotului meu :P

Ingrediente:

cca 700 g ciuperci champignon
piept de pui
ceapa
morcov
boia ardei iute/ardei iute tocat marunt
usturoi

Preparare:

Se spala ciupercile(champignon),-nu se curata de coaja( contine vitamine etc.),se taie cubulete de marimea dorita,se calesc impreuna 1 ceapa mare+ 1 morcov ras in putin ulei pana miroase a pajit;se adauga pieptul de pui taiat cuburi si se caleste pana devine un pic alb uniform; se adauga ciupercile taiate anterior ,nu se adauga decat max 1 lingura de apa,se lasa la foc potrivit pana isi lasa ciupercile seama proprie,se fierb la foc mic 20-25 min.apoi se adauga piper,cimbru,sare,boia iute si usturoi(taiat la cutit sau pisat)

Coq au vin


O reteta foarte gustoasa. Sursa: http://www.retetecalamama.ro/2010/05/coq-au-vin.html . Nu e nevoie sa mai spun ca doamna Laura este o bucatareasa exceptionala.

Ingrediente:

Bucati de cocos de tara, preferabil, eu insa am avut pulpe si spate de pui din supermarket :P
400 ml vin rosu
250 de ml. de supa de pasare
60 de ml. de cognac-nu am pus, mi-a fost frica sa nu dau foc la intreaga casa cu flambatul meu :D
2 linguri de pasta de rosii
300 de grame de ciuperci champignon, taiate in sferturi
250 de grame de arpagic (ceapa mica)-2 cepe medii taiate in sferturi
60 de ml. de ulei de masline extravirgin-floarea soarelui
40 de grame de unt
1 lingura de faina
100 de grame bacon, prosciutto sau panceta-jambon a fost tot ce am gasit prin frigider
1 catel de usturoi fin tocat
1 lingurita de oregano uscat
1 lingurita de cimbru uscat
sare, piper


Preparare:

Carnea de pui spalata si portionata se sareaza si se pipereaza.
Intr-o tigaie incapatoare se incing 30 de ml. de ulei de masline si se rumenesc cepsoarele pe toate partile. Se adauga ciupercile, toate deodata, si se calesc impreuna aproximativ 5 minute.

Se scot legumele intr-un castron, se acopera si se pastreaza la cald.

In aceeasi tigaie se adauga restul de ulei de masline (30 de ml.) si se rumenesc, pe rand, fara a le inghesui, bucatile de carne.

Pe masura ce bucatile de carne se rumenesc, se scot intr-un castron.

Peste aceasta parte am sarit, din motive de siguranta :D

Cand sunt toate rumenite, se adauga toate deodata inapoi in tigaie, se incinge bine tigaia, se adauga cognacul si se flambeaza:

Pentru flambare, se adauga in tigaia incinsa tot alcoolul deodata, apoi se aprinde cu un chibrit apropiat de vaporii care se degaja (se poate aprinde si inclinand tigaia in asa fel incat sa vina in contact vaporii cu flacara de la aragaz, dar se va imprastia ceva grasime!). Ceea ce arde sunt vaporii volatili ai alcoolului. In aproximativ 30 de secunde, flacarile trebuie sa se stinga de la sine. Atentie: sa nu aveti hota pornita, sa nu va aplecati astfel incat hainele sau parul sa vina in contact cu flacara! Daca in 30 de secunde flacarile nu se sting, acoperiti vasul cu un capac. Metoda da o aroma deosebita iar alcoolul se mistuie in intregime, nicio urma neramanand in preparatul final.

Bucatile flambate, imediat ce flacarile s-au stins, se scot in cratita in care se vor gati mai departe (sa aiba capac).

Vinul, supa, pasta de rosii, oregano, cimbrul si catelul de usturoi fin tocat se adauga in tigaie si se dau in clocot, racaind toate aderentele de pe fundul vasului. Se pune carnea in tigaie peste acest amestec.

Se acopera cu capacul si se fierbe pe foc mic pana ce carnea se inmoaie (pentru un pui de la magazin, sunt suficiente vreo 30 de minute). Cand carnea e moale, se adauga legumele (cepsoarele si ciupercile) impreuna cu zeama pe care au lasat-o.

Se acopera si se mai fierb impreuna 15 minute.

Intre timp, baconul (sau pancetta) taiat in fasiute fine se rumeneste pana devine crocant, apoi se scoate pe hartie absorbanta.

Untul moale se amesteca cu faina.

In cratita se adauga fasiutele rumene de bacon.
Se dilueaza untul amestecat cu faina cu 1 polonic din sosul din cratita, apoi se adauga compozitia de unt peste mancarea care fierbe. Se mai clocoteste 2-3 minute, se potriveste gustul de sare si piper si mancarea e gata:

Am servit cu garnitura de piure.

Pulpe si aripioare crocante la cuptor


Scuze pentru poza, nu e cea mai clara, dar foamea era mare asa ca nu am facut mai multe :P Sursa retetei: http://www.retetecalamama.ro/2010/04/pulpe-si-aripioare-crocante-la-cuptor.html

Ingrediente:

2 pulpe inferioare de pui
2 pulpe superioare de pui
2 aripioare de pui
1 lingura de paprika dulce (cine prefera mai picant, poate sa faca un amestec intre paprika dulce si iute)
3 linguri cu varf de faina (integrala am folosit eu)
2 linguri cu fulgi de cocos-nu am avut :P
3 linguri cu varf de chips de cartofi maruntiti (sau pesmet)
1/2 de ceapa mica
2 catei de usturoi
2 linguri cu varf cu mustar
40 de ml. de ulei de masline extravirgin/floarea soarelui
sare si piper

Preparare:

Bucatile de pui se sareaza si se pipereaza. Mustarul se amesteca cu uleiul turnat putin cate putin, obtinand un sos dens, ca o maioneza. Se adauga ceapa si usturoiul foarte fin tocate. Pentru prepararea amestecului pentru crusta, fiecare este liber sa combine conform gusturilor sale, fiind permise o multime de combinatii de ierburi uscate si tot felul de condimente. Eu am amestecat faina cu paprika, si cele 3 linguri de pesmet.
Bucatile de pui sarate si piperate se ung pe toata suprafata cu sosul de mustar, ulei si ceapa, apoi se tavalesc prin amestecul pentru crusta, acoperindu-le bine.
Se aseaza bucatile astfel pregatite intr-o tava acoperita cu hartie de copt, alaturi de 2 cartofi pt garnitura.

Se introduce tava in cuptorul preincins la 200 de grade (ventilat, daca e posibil). Timpul de coacere variaza in functie de marimea bucatilor de pui, eu le-am le-am intors dupa 20 de minute, continuand coacerea pana la trecerea a 45 de minute, in total. Puiul este gata atunci cand are crusta rumena fara a fi arsa iar intepandu-l adanc cu o scobitoare nu elibereaza deloc sange.

Merge cu orice garnitura se prefera, noi am optat pentru salata verde si cartofi la cuptor.

Cauta reteta